Støren - Fraser River

Turen går til Canada

Den lille skare fra tidligere ture er nu samlet igen. Henrik Pedersen, Klaus Aaes, Jimmie Johansen og Jess Glargaard. Vi har skiftet nil-aborren ud med den hvide stør. Vores destination for perioden den 4. november og frem til den 14. - 2006 er Fraser River i British Columbia. Vi flyver med GetAway Tours til Vancouver via London og bliver fragtet til Chiliwack med bus. Chiliwack ligger cirka 1 1/2 times kørsel i østlig retning fra Vancouver.
Turen var arrangeret mange måneder i forvejen, så der var masser af tid til at forbedrede sig og køre sig selv og grejet i stilling. Tidligere deltagere fra tilsvarende stør rejser blev kontaktet, der blev klikket lidt ude på nettet og artikler fra Fraser River blev læst godt igennem. Vi så DVD’en fra den første test tur gennem fiske-feber. Hvis vi bare kom i nærheden af denne films fangster ville vores forventninger være mere end indfriet. Et ældre VHS bånd kom på banen med svenske og danske lystfiskere. Optagelserne var fra Ural-deltaet efter den russiske stør, Beluga. Smilet kom frem flere gange. Ren pioner ånd, eller firser nostalgi.

Best Western Rainbow Country Inn Hotel

Selvom man har læst og set en masse om stør turene, dannes der et forventnings billede oppe i hovedet. Mit eget billede var en stor dejlig bjælkehytte tæt på floden med en kæmpe veranda med en smuk udsigt udover Fraser River. Men det var ikke det jeg så da vi ankom til Chiliwalk. Det jeg så, var et typisk high way hotel med store veje omkring sig, dog med en smuk udsigt ud mod bjergene. Mine Twin Peaks drømme var en illusion. Det skal nævnes at hotellet Best Western Rainbow Country Inn Hotel er en god løsning. Hotellet har alle de faciliter man kan have behov for. Bar, restaurant, cafeteria, og et personale som er vant til at se lystfiskere vade gennem hotellet med gennemblødt fisketøj. Hotellet var et godt opsamlingssted, når guiderne ankom om morgenen med deres store biler og både. En hurtig omstigning og afsted til floden - ingen spildtid. Køreturen til Fraser River tog ca. 14 minutter. Velankommet til rampen, ses et areal på størrelse med en fodboldbane præpareret med grus, direkte adgang til floden, ikke noget med kø.
flexible
flexible
flexible
flexible
Stacks Image 1036
Hvad var der i vente 
Det karakteristiske Canada landskab med de flotte efterårs farver tog imod os. Vi fiskede 3 mand i hver båd. Derfor lavede vi rotation imellem os ugen igennem. Jeg startede op med Sven (82 år) og Peter Kristensen de 2 første dage. Vi var om bord på en lækker aluminums båd med indenbords V8 motor med turbine fremdrift i stedet for propel. 4 stangholdere agter, disket op med kraftigt grej. Special bygget størstænger fra Shimano ca. 50 lbs - 8’ monteret med Shimano TLD 20 - linen ca. 130 lbs. Altså noget grej der var en del kraftigere end vores Øresundsgrej. Vi havde selv medbragt hjemmebygget stænger tilpasset til det ekstreme størfiskeri. Mit hjul var også et TLD 20 på spolet 372 m. Sufix Performance Braid 150 lbs. Afsted gik det nedad floden i hæsblæsende tempo, vi så mange store ørne på de sandbanker der lå ude i floden. Få minutter senere lå de fire agn i vandet. Jeg var noget passiv i starten. Sad og kiggede på hvordan guiden Eric lagde agnen ud. Lakserogn lagt ind i en strømpe, formet rund og på størrelse med en bordtennisbold udgjorde agnen. Forfanget var ca. 50 cm langt monteret med et 12 - 14 ounch blylod, vægt ca. 350 g.- krogen i størrelse 6,0 - 8,0. uden modhage. (traditionelt glide rig). Båden blev holdt på plads af to spande i hver side af båden, som udgjorde det som drivanker, og det var forbløffende hvor stille båden lå i den kraftige strøm. Fiskeriet var igang og vi fik ikke arrangeret en rotationsordning på de fire stænger. Det resulterede i, at Peter Kristensen fik mange tilbud på en enkelt stang uden at få sat krogen i støren. De mægtige stør var meget forsigtige når de opsøgte agnen. Størens mund kan trækkes ud som en trakt, cirka længde ca. 30 cm på de store fisk (et skøn). I denne trakt inhalerede de agnen og spyttede den ud. Denne behandlings proces af agnen kunne ske flere gange. Det var i denne fase at tilslaget skulle falde. Stangspidsen vipper lidt, nærmest som små skrubbe hug. Stangen skal flås ud af stangholderen så det synger i skroget på båden. Når krogen så sidder i støren sker der ting og sager. En af mine tanker var, hvor meget indflydelse flodens strøm havde på selve fighten, men støren banker bare derudaf og det gælder både ned- og opstrøms. Når de store udgaver tager turen nedstrøms flås linen af med ekspresfart, og hvis ”uheldet” er med en går støren måske ud af vandet og danser på halen flere gange. Der er virkelig tale om fiske underholdning i verdensklasse. Første gang du oplever en stør på 2 meter ude af vandet efter den har flået 100 - 150 meter line af hjulet på få sekunder er du solgt. Peter Kristensen lander turens første stør på 137 cm. Vejret var perfekt og vi prøvede flere forskellige pladser. 
Det var rart med en entusiatisk guide, der med sit klare kropsprog og mindre suk gav klart udtryk for at krogen bliver sat i alt for lidt stør. Vi var simpelthen for langsomme og bløde i starten. Endelig lykkedes det for undertegnede at sætte krogen i noget stort. En dejlig fight hvor stangen viser sin styrke og gode aktion. Jeg havde fået varmen, svedte og min første stør lå i afkrogningsbåren. Eric målte støren til 181 cm checkede samtidig om støren havde været fanget tidligere med sin chip-scanner. Støren havde ikke været fanget før og fik skudt en bitte chip ind med sprøjte. Den blev noteret med sit nye chip-cpr-nummer og genudsat. Det skal nævnes, at alle fiskene blev håndteret med stor omtanke og omhu uanset størrelse, hele fiskeferien igennem af de forskellige guider. Canada er lysår længere fremme end Danmark med hensyn til fisketegn, fredninger, fiskeetik og kvoter.
flexible
flexible
flexible
flexible
Stacks Image 1085
Den første dag endte med kun 6 stør i båden, men nu vidste vi hvad det drejede sig om. Om aftenen startede der et regnvejr som bare blev ved. Næste morgen fortalte guiderne, at det solide regnvejr havde kastet ca. 110 mm. regn af sig i løbet af natten. Det kunne ses på floden den løb stærkt, og regelmæssigt gled der store træstammer nedstrøms. Flere af sandbankerne var væk fra dagen før, vandet var simpelthen steget 6 fod i løbet af natten. Det var meget svære forhold og flere af guiderne overvejede at blive i land. Alle både endte med at drage ud på floden for at finde nogle rolige områder. Bådene holdt sig sammen parvis for sikkerhedens skyld. Det var virkelig seriøse træstammer, som gled forbi i løbet af dagen. Regnen fortsatte og vi oplevede ikke det vilde fiskeri. Det vilde fiskeri havde de oplevet i båden med mine rejsevenner. Henrik Pedersen fik spændning til briste punktet under de vanskelige forhold. Han fightede en kæmpe stør i flere minutter, hvor støren svømmede ind i en træstamme og rullede rundt med hovedlinen. Heldigvis holdt krogholdet og linen knækkede ikke og støren endte på bredden til måling og fotografering. Længde 244 cm. Regnen piskede ned fortsat og guiden fortalte at mange af de mange bifloder var løbet over, og de var begyndt at evakurere folk i lokalområdet. Da regnen endelig stoppede den følgende nat endte det op med 200 mm. regn inden for 24 timer. Når det regner i British Columbia, ja så regner det. Hvis du går rundt med tankerne om at tage til British Columbia, så gå ikke på kompromis med regntøjet. Det kan regne i dagevis. De følgende dage løb floden stærkt, men den høje vandstand fik gang i fiskeriet. Guidernes teori var, at størens fødeemner blev skyllet bort, derfor den store aktivitet ved vores agn. Jeg tog afsked med Sven og Peter. Starter op med Jimmie og Klaus med ny båd og guiden Merr. Floden løb stadigvæk stærkt på 3. dagen, vi oplevede næsten et forårs agtigt vejrskift henad formiddagen og det satte gang i støren. På den nye båd havde de rotation på stængerne. Så vi fik rokade på stængerne, det skete når 3 stangen fik fisk i båden. Det vil sige, at en person fiskede med stang 3 og 4 på bagbordsside. Et system, som fungerede godt hele turen igennem. ”Dog burde der havde været dømt nøl på 3 stangen enkelte gange. Klaus Aaes nursede stang 4 lidt for meget i perioder og glemte helt 3’eren”. Denne dag reddede hele turen. Vi lå simpelthen på spottet, hvor de store fisk var. Nabo båden med Jörgen Larsson og Niels Elmeskov fra Sverige fightede store fisk hele tiden. Fiskene var så store, at de blev transporteret med krogholdet ind til bredden til måling og registrering samt foto. De var for store til landing i båden.
Stacks Image 1119
flexible
flexible
flexible
flexible
You drop it - you buy it! 
Så sker det. De større fisk trak ud mod vores agn. Jeg satte krogen i en god fisk som gav mig den fiskeoplevelse, som jeg var rejst langt for at opleve! Lange seje udløb, flere spring ud af vandet. Fisketid hvor min manglende fysik viste sig. Totalt gennemsyrede arme, smerte i ryggen og sved i øjene. Der var fedt. Inde på bredden måler vi støren til 201 cm. Tilbage på spottet - der var lagt markør ud! Det virkede helt urealistisk - jeg krogede endnu en basse. Samme senaire som før gentog sig. Længde 211 cm. Klaus Aaes fejlkrogede desværre efterfølgende to fisk på henholdvis anslået længde 200-210 og 240-250 cm. Klaus var helt nede, men 3 gang lykkedes det for Klaus at kroge korrekt. Længde 209 cm. Der er bare gang i den og Jimmie landede en stør på 189 cm. Denne dag var noget af det vildeste jeg nogensinde havde oplevet. Vi agnede og kastede ud, ventede, bang - var det en på 80 eller 200 cm? Det var bare for vildt det vi havde gang i. Det var med spænding, at vi afventede de andre bådes resultater for denne dag. Sammen med svenskerne var vi i stand til at lande 9 fisk på over 2 meter. inklusiv de 2 fejlkrogninger på det pågældende spot. Henrik fangede også stør over 2 meter den pågældende dag. Resten af fiskeferien gik slag i slag. Tabte fisk, små fisk, store fisk, frustration, glæde, alt hvad der høre til en god fiskeferie. Vi fangede mange stør og forventningerne var indfriet for alle deltagerne. Dog vil jeg lige nævne, at der er alt for meget fokus på fiskene over de 2 meter, det kan godt være at det er måler grænsen, men mindre stør gør det også godt. Og jeg er overbevist om, at vi alle fik mere og mere ondt i kroppen i løbet af de 8-9 fiskedage på Fraser River. Cirka 16 mand på 6 både fangede i alt 819 stør med 29 over 2 meter. Normal fangsten for 8-9 dages fiskeri er 400 stør. Guiderne gav udtryk for at det var det vildeste fiskeri nogensinde. Det var en fiske-rejse som jeg til enhver tid vil anbefale til andre med hang til Big game. Hotellet, bådene, guiderne, naturen, ja selv de andre lystfiskere var toppen - fed tur som vil blive gentaget i 2008. Sidste kommentar.: Grejet var tungt og støren river til, så guiden sagde til dig når du startede op.:
You drop it - you buy it! Og de personer, som forlader morgenbordet på Best Western Rainbow Country inn Hotel sulten, skal søge professionel hjælp.
flexible