Musky

Musky

Musky historien er fra det svenske fiskeblad.: Fiskejournalen Special 1981. GÄDDA. Det bedste geddeblad, som nogensinde er blevet trykt også selvom det har rundet de 33 år.

Muskiyen er Nordamerika´s svar på den europæiske gedde. Der er næsten ingen forskel på de to fisk. Bortset fra at muskyen bliver en del større end de gedder vi kender fra vore egne kanter. For snart 40 år siden blev den største Muskyen fanget på fiskestang. Fisken var en musky på 31,72 kg, den blev fanget i St. Lawrencefloden af Arthur Lawton, USA. Fangsten var et resultat af et mange årigt fiskesats, som flere gange førte Arthur Lawton og han frue Ruth til tops i muskyklassen i store fiske konkurrencer i USA. Arthur Lawton voksede op i nærheden af Albany i staten New York i USA. Allerede som fem årig begyndte Arthur at fiske målrettet i bugten nedenfor deres hus. Han fortæller i et ældre interwiev at hans mor plejede at fortælle uhyggelige historier om kæmpe muskyer for at få ham indendøre ved mørkets frembrud. Den store interesse og det han betegner som sit store gennembrud som muskyfisker skete i året 1936. Arthurs bror Gordon tog ham med til Lake St. Francis i St. Lawrencefloden (Montreal). Resultatet af turen blev en fisk på 12 kg. til Arthur og en fisk på 17 kg. til broderen. Næste år var han tilbage og i selskab med Ruth, hans kommende hustru, og som gennem årene blev hans bedste fiskeven. Deres største fisk det år 1937 vejede 9 kg. Begge har altid været interessede i store fisk, og ikke mængden af fisk. Hele tiden har de været besat af tanken om "the big one" gammel muskyen som skulle være større og stærkere end alle andre fisk.

Mange 25 kilos
Omkring 1940 begyndte Ruth og Arthur at fiske i Clayton i St. Lawrencefloden. I området ved Clayton begyndte resultaterne for alvor at tage form, de fangede rigtig mange fisk på de magiske 10 kg. Den første virkelige store fisk 24 kg. blev fanget i 1944. Næste store fisk var på 26,4 kg. den tog han i 1948. Begge fisk førte ham til tops i nationale konkurrencer. 1955 var Arthur igen klar med en kanon fisk på 26 kg. som gav ham fight og endnu en national sejr. 1960 var det Ruth's tur til at stige til tops på den amerikanske fiskescene med en monster musky på 27,3 kg. Med den monster musky måtte Arthur se sig slået og hans gamle national rekord slået. Selv blev Arthur to’er det år med en musky på 23,7 kg. 1957 var deres virklige store fiske år. De planlagde altid deres ferie med fiskeri. I en efterårs uge tog de tilsammen 30 store muskyer, hvor de fleste blev genudsat. I et interwiev beretter Arthur at der var kun en fejl i deres fiskeferie. De fangede ingen fisk over de magiske 50 lbs (22,65 kg). Derfor var de på plads igen ugen efter, The Thousand Islands Section i St. Lawrencefloden. Vejret var perfekt for musky fiskeri.
Vejret var køligt, lidt fugtigt, med en let frisk vind og tilstrækkeligt med lys så de tydeligt og klart kunne se dybde render og banker i vandet.


Monster Musky
Om lørdagen tog de muskyer på 9 og 14 kg. Om søndagen den 22 september 1957 kl. 11.00 knaldede den store til. Vi havde dørget i ca. 4 timer da hugget faldt fortæller Arthur. Jeg kunne med det samme mærke at det var en megafisk på over 20 kg. Hugget var tungt som bunden, og dernede gik fisken og var ikke til at rokke op fra bunden i en halv time. Til sidst kom fisken op og ville gøre nogle krumspring det lykkedes ikke, maven var simpelthen alt for fed. I stedet svømmede den frem og tilbage, hvor den gjorde nogle forsøg at slå sig fri med styrtdyk mod bunden. I alt tog det en time før de kunne lande fisken.  Vi så med det samme, at det var den største fisk vi nogensinde havde fanget, men en verdensrekord mente vi ikke at der kunne være tale om. De fortsatte med at fiske dagen ud, og kørte hjem om aftenen. Først efter ca. 30 timers kørsel, blev fisken vejet på en godkendt vægt hos Dunn Brothers i Albany. Da jeg så at vægtpilen nærmede sig de 70 lb (31,7 kg.) ville jeg ikke tro mine egne øjne, endelig, endelig havde jeg fået min gammel musky som jeg har jagtet i over 20 år. Vægten var på 31,72 kg. og muskyen var 163,81 cm lang. Man regner med at fisken har tabt ca. 1 kg i vægt fra fangst øjeblikket til den blev indvejet på en godkendt vægt.
flexible
flexible
Ruth Lawton.
Arthur Lawton.
flexible
flexible
Lois Sprays.
Joe Ehrhardt.